Bylinková polévka

Ingredience na 6 porcí:

1,5 l vývaru
1 mrkev
¼ bulvy celeru
1 kořenová petržel
2 stonky řapíkatého celeru
1 malá cibule
200 g mraženého hrášku
snítka rozmarýnu
2 lžíce olivového oleje
2 hrsti nasekaných bylin – např. kopřiva, petrželka, pažitka
sůl, pepř

  • Vývar uveďte do varu. Nasypte do něj na kostičky nakrájený řapíkatý celer a cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, hrášek a rozmarýn.
  • Vařte asi 15 až 20 minut. Pak vyndejte rozmarýn. Vlijte olej, osolte, opepřete a přidejte bylinky.
  • Vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Polévku ihned podávejte, posypanou bylinkami, kdo má rád, může zjemnit lžící smetany (ale není nutné).
  • K polévce lze podávat nasucho opečené pečivo, lze potřít česnekem nebo lze talíř dozdobit opečenými krutony.