Ananas

Ananas je tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého, čeleď: bromeliové.

Je hlavně zdrojem vápníku a železa, v menší míře také vitamínů A, B1 a B2, C.

Obsahuje asi 80 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, bílkoviny, tuky.

Pěstuje se v tropických a teplejších subtropických zemích – asi tak mezi 25° severní šířky a

25° jižní šířky.

V dnešní době jsou na trh dodávány ananasy vyšlechtěné na Havaji, které jsou označeny jako ’Extra Sweet’ 

Plod ananasu vzniká splynutím sousedních bobulí, které se vyvíjí ze semeníků jednotlivých květů, soustředěných kolem osy květenství. Ta se později mění ve zdřevnatělý střed. Na jedné rostlině se vytvoří pouze jeden plod, po jeho dozrání rostlina hyne.

Ananas díky enzymu bromelin pomáhá trávení.

V roce 2004 se ananas pěstoval asi v osmdesátce zemí, celková produkce podle organizace FAO byla 15 tun. Nějvětší pěstitelé: USA – Havajské ostrovy, Filipíny, Thajsko, Čína, Brazílie, Indie, Mexiko ad.

Konzumace: jen správně zralé plody. Nezralý ananas má vyšší obsah kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu.