Zajímavosti:
- obec Hrušky (8 km od Břeclavi)
- obec Hruška (okres Prostějov)
- obec Hrušovany nad Jevišovkou (okres Znojmo)
Hruška
- je ovoce, plod hrušně (lat. Pyrus), druh plodu: malvice (stejně jako jablko) – dužnatý nepukavý plod
- původ: Zakavkazsko – odtud dále do Evropy
- u nás jsou hrušky hned po jablkách nejoblíbenějším ovocem
- podle sklizně se dělí na letní, podzimní, zimní
- hrušeň se běžně vyskytuje v mírném pásu
- je možné je skladovat, ale vydrží jen krátce
- obsah vitamínu C je nízký, větší podíl je vitamínu B (hlavně pod slupkou)
- vysoký obsah sacharidů (fruktóza) a vlákniny, 80 % vody
- hrušky obsahují také důležité minerály: draslík (působí močopudně), hořčík, železo, snižují krevní tlak, podporují správné fungování ledvin, vylučování kyseliny močové
- prachanda – sušené a roztlučené hrušky – přísada do sladkých pokrmů
- hruškovice – pálenka (hlavně Morava)
- hrušková povidla, marmelády
- hruškové džusy
- hruškové kompoty
- hrušky sušené