Hrušky

Zajímavosti:

  • obec Hrušky (8 km od Břeclavi)
  • obec Hruška (okres Prostějov)
  • obec Hrušovany nad Jevišovkou (okres Znojmo)

Hruška

  • je ovoce, plod hrušně (lat. Pyrus), druh plodu: malvice (stejně jako jablko) – dužnatý nepukavý plod
  • původ: Zakavkazsko – odtud dále do Evropy
  • u nás jsou hrušky hned po jablkách nejoblíbenějším ovocem
  • podle sklizně se dělí na letní, podzimní, zimní
  • hrušeň se běžně vyskytuje v mírném pásu
  • je možné je skladovat, ale vydrží jen krátce
  • obsah vitamínu C je nízký, větší podíl je vitamínu B (hlavně pod slupkou)
  • vysoký obsah sacharidů (fruktóza) a vlákniny, 80 % vody
  • hrušky obsahují také důležité minerály: draslík (působí močopudně), hořčík, železo, snižují krevní tlak, podporují správné fungování ledvin, vylučování kyseliny močové
  • prachanda – sušené a roztlučené hrušky – přísada do sladkých pokrmů
  • hruškovice – pálenka (hlavně Morava)
  • hrušková povidla, marmelády
  • hruškové džusy
  • hruškové kompoty
  • hrušky sušené