Až tři čtvrtiny jahod v českých obchodech tvoří dovoz
Ačkoliv jsou dovozové jahody většinou bez té správné chuti a vůně, přesto po nich spoustu zákazníků při nákupu v obchodních řetězcích sáhne. Tito zákazníci asi netuší, že i dovozové jahody (stejně tak, jako i další ovoce a zelenina) se k nám dováží i v mnohem zajímavější kvalitě. Chce to jen obchodníka, který si dá práci se sháněním kvality a má odvahu ji zařadit do prodeje – někteří obchodníci volí kvůli ceně raději méně kvalitní zboží.
Podle údajů z roku 2012 bylo do České republiky dovezeno asi 10,5 tisíce tun čerstvých jahod – původem především ze Španělska a severní Afriky a téměř stejné množství jahod mražených či určených do marmelád, ty byly z velké části z Číny.
Aby jahody vydržely několik dnů dlouhou cestu svěží, jsou k tomu jednak šlechtěny a také patřičně chemicky ošetřeny. Jelikož české jahody se na náš stůl dostanou velmi rychle, je tak zaručena jejich vysoká čerstvost a minimalizován chemický zásah.
- Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C (obsah je srovnatelný s citrusovými plody).
- Podle odrůdy je to: 40 – 90 mg/100g plodu.
- Obsahují také vitamín A, B, E, organické kyseliny a lehce stravitelnou vlákninu.
- Z 87% jsou tvořeny vodou.
- V jahodách najdeme i minerální látky – např. zinek, draslík, hořčík, vápník.