Český chřest byl a je ve světě vždy pojmem a známkou té nejvyšší kvality.
O mezinárodním věhlasu našeho „ bílého zlata“ přitom v jeho domovině málokdo ví.
Chřest vyžaduje pro ideální kvalitu velmi specifické,lehké písčité půdy, těch na světě není příliš mnoho a jedny znich se nachází na Mělnicku a v kombinaci s ideálním klimatem (ani kontinentálním, ani suchým) dávají českému chřestu po stovky let, tolik vyzdvihované kvality.
A v neposlední řadě, je velice prospěšný pro naše zdraví.
Při problémech s močovými cestami a ledvinami je jednou z hlavních volně dostupných potravin, která dokáže korigovat nepříznivý stav. Rovněž je důležitý v prevenci před nádorovými onemocněními. Odvodňuje, může být tedy součástí všech jaterních „zeštíhlujících“ diet. Chřest má vysoký obsah vlákniny, vitamínů C,E,B, kyseliny listové, železa, draslíku, zinku,vápníku, hořčíku, jódu, atd. Nemusíte tak při hubnutí hlídat důležité látky.Pročišťuje krev, je močopudný. Působí jako zaručené afrodiziakum. Častá konzumace chřestu pomáhá ženám předcházet rizikům v těhotenství, jelikož je bohatý na kyselinu listovou, železo a vápník.