Díky skleníkovému pěstování a mnoha odrůdám můžeme ředkvičky do našeho jídelníčku zařadit po celý rok. Patří mezi kořenovou zeleninu – kořen je kulovitý nebo válcovitý. Barva bílá, žlutá, červenobílá, červená. Na množství zálivky pak závisí pálivost ředkvičky.
Ředkvičky se pěstují v mírném pásu. Původem jsou z Asie a Středomoří, v českých zemích se objevily až ve 2. polovině 18. století. Konzumují se samotné, lze je použít do zeleninových salátů, nastrouhané v tvarohu nebo dušené k masu.
– Zbavují organismus plísní – hořčičné oleje v nich obsažené totiž fungují jako dezinfekce našeho trávícího traktu.
– Jsou i lékem na rýmu a kašel, protože pomáhají rozpouštět usazené hleny.
– Působí mírně močopudně.
– Snižují cholesterol.
– Působí proti vzniku žlučových i močových kamenů.
– Urychlují látkovou výměnu.
– Jsou plné vitamínů – hlavně vitamin C a B a minerálů – selen, draslík, vápník.